top of page

Na twee drukke weken zit de Ambachtelijke Bouwplaats er weer op. Elke dag kwamen nieuwsgierige toeristen, dagjesmensen, Utrechters en schoolklassen kijken bij de diverse bezigheden die nodig zijn om een gebouw op ambachtelijke wijze op te bouwen. Ze konden zelfs een steentje bijdragen door te metselen, steenhouwen of een van de andere vele 'hands-on' ambachten.

 

Voor de klassen was er een samenwerking met de Domkerk geregeld om aansluitend een rondleiding door de kerk te krijgen.

Al-om-al een groot succes. Op naar 2023!

Verslag over de Ambachtelijke Bouwplaats Domplein 2022

Van 8 tot 21 juni 2022 kon dan eindelijk de derde editie van onze historisch ambachtelijke bouwplaats plaats vinden. In stralend zomerweer was het twee weken lang een waar feest!

 

Kinderen kennis laten maken met het echte oude ambacht was ons doel. We wilden actief inzetten  op jonge leerlingen, die nog moeten kiezen wat zij later willen worden. Daarom hebben we  Utrechtse basisscholen uitgenodigd om op onze Bouwplaats te komen. Zeven basisscholen hadden zich ingeschreven. Daarmee waren we volgeboekt; de meeste scholen wilden namelijk met meerdere groepen komen, erg leuk! De volgende basisscholen zijn geweest: Vrije School, Kohnstammschool, Nieuwe Regentesse school, Kathedrale Koorschool, Agatha Snellen school, Jenaplan school Witte Vrouwen en de Daltonschool Rijnsweerd. 

 

Dit jaar werkten we voor het eerst samen met de educatieve dienst van de Domkerk. De enthousiaste  gidsen gaven de kinderen een fantastische aansluitende rondleiding door de kerk.

 

Programma van een groep:

Een uur op de Bouwplaats kijken bij de verschillende ambachtslieden en….zelf een muur metselen en met mergelsteen, hout, leisteen of verf iets moois maken, wat aan het einde mee naar huis mocht.

Aansluitend een half uur naar de Domkerk met een gids van de educatieve dienst. Aldaar middeleeuwse ambachtswerken zien en voelen; leren over duurzaamheid van het echte ambacht.

  

Op de Bouwplaats kijken, zelf iets maken, lekker druk in de weer en dan in de Domkerk stil worden onder die gotische bogen…..het bleek een gouden formule !

 

Dit alles dankzij geweldige ambachtsmensen: Steenhouwer Gerrit Peele met zijn groep, Miki Witmond en Saskia Bakker houtbewerkers, Nimeto, Stichting Bouwloods, Theo van Oosteren, leidekker , Ries Werenstein, restauratie metselaar en de restaurateurs/steenhouwers van Nico de Bont, die voor ons vanuit de Domtoren naar beneden kwamen!  Kinderen enthousiast maken voor het echte ambacht, laten zien hoe fijn het is om zelf iets met je handen te maken. Uitleggen dat ambachten nodig zijn en dat je dus kunt kiezen voor een ambachtsopleiding als je slim bent met je handen! 

Als de scholen geweest waren, was de Bouwplaats open voor overige bezoekers, die de ambachtsmensen aan het werk konden zien en volgens de meester/gezel module zien lesgeven. Daar werd volop gebruik van gemaakt. 

Met hartelijke dank aan:

bottom of page