In het hart van Utrecht staat de hoogste kerktoren van Nederland: de Domtoren.
Op 1 augustus 1674 - 350 jaar geleden - werd in een 'schrickelick tempeest' (orkaan) het schip van de bij de Domtoren behorende gotische kathedraal omvergeblazen.
Onze stichting wil de erfgoed-ambachten tot hun recht laten komen en daarmee de Domkerk verfraaien.
Archief
​
​
Jaarverslag 2023
​
Het jaar 2023 was voor de stichting een jaar vol ontwikkelingen.
Het bestuur nam definitief afscheid van het streven naar de herbouw van het schip van de Domkerk. Enerzijds omdat daarvoor binnen de Utrechtse samenleving onvoldoende draagvlak bestaat, anderzijds omdat een dergelijk project – indien het al doorgang zou vinden – een aanmerkelijk groter organisatie vergt dan onze stichting kan leveren.
De doelen van de stichting kwamen te liggen bij het bevorderen van de scholing en opleiding voor erfgoed-ambachten (erfgoed-specialist) en het in samenwerking met de betrokken partijen onderzoeken, voorbereiden, organiseren en (doen) uitvoeren van restauraties en vernieuwingen van de Domkerk en van bouwwerken rond de Domkerk. Daartoe werden de banden aangehaald met de diverse bij de Domkerk betrokken organisaties, zoals de Kerkrentmeesters en de Vrienden van de Domkerk. Daartoe werden ook de banden aangehaald met het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen. De stichting streeft ernaar om (vooral jonge) mensen te enthousiasmeren voor een erfgoed-opleiding, om aanwas te kweken voor erfgoed-specialisten zodat de Domkerk en diverse andere monumentale gebouwen behoorlijk kunnen worden onderhouden, gerestaureerd en verfraaid.
De stichting organiseerde voor de vierde maal (van 7 tot en met 20 juni, met opbouw en afbouw op 6, respectievelijk 21 juni) een demonstratie-bouwplaats van erfgoed-ambachten op het Domplein. Op deze Erfgoed-ambachten bouwplaats (hierna: de Bouwplaats) worden door erfgoed-professionals (steenhouwers, houtbewerkers, houtsnijders, metselaars, leidekkers, beeldhouwers, restauratie- en decoratieschilders) aan (praktijk- en basis-) scholieren en andere bezoekers demonstraties gegeven van de betreffende beroepen, waarbij men ook zelf aan de slag kon gaan. Na afloop van de interactieve instructie krijgen de scholieren een rondleiding door de Domkerk.
Onze stichting nodigt daartoe scholen uit om met klassen naar de Bouwplaats te komen en daar actief deel te nemen. Daar tussendoor en op de zaterdagen is de Bouwplaats open voor bezoekers (volwassenen en jongeren uit Utrecht en omgeving, toeristen, toevallige voorbijgangers). Hierbij gevoegd is de folder van de Bouwplaats.
Meer dan 20 erfgoed-professionals leverden een bijdrage aan de Bouwplaats, hetzij door enkele dagen hetzij door de gehele periode demonstraties en lessen te geven. Voor de organisatie van de Bouwplaats waren bovendien steeds personen vanwege onze stichting aanwezig.
In totaal hebben ruim 375 leerlingen, in leeftijd variërend van 8 tot en met 25 jaar, de Bouwplaats bezocht. Deze leerlingen kwamen van scholen uit diverse Utrechtse wijken, Maartensdijk en Nieuwegein. Onze stichting heeft zich ingezet om niet alleen uit de Utrechtse binnenstad, maar ook van daarbuiten scholen voor de Bouwplaats te interesseren; daarin zijn we dus geslaagd. De stichting is verheugd dat deze aanpak ook heeft geleid tot grotere variatie in het schooltype, zoals de Praktijkschool “Kranenburg” (speciaal onderwijs) en de Ambachtsopleiding “Bouwmensen”. Dit jaar zijn aanmerkelijk meer leerlingen naar de Bouwplaats gekomen dan in de voorafgaande jaren. De leerlingen gingen terug naar hun school met een zelfgemaakt kunstwerkje van mergel, hout of leisteen.
Tussen deze demonstratielessen door en op de zaterdagen hebben tientallen anderen (jong en oud) onze Bouwplaats bezocht. Elke dag waren er meer dan 50 van deze losse bezoekers op de Bouwplaats. Ook zij kregen demonstraties en ook zij werden zelf aan het werk gezet.
Een bijzonder woord van dank aan het Initiatievenfonds, dat de Bouwplaats mogelijk maakte.
De stichting was vertegenwoordigd bij het overleg met de Gemeente over de evenementen locatieprofielen.
De stichting is verheugd dat zij een rol is gaan meespelen binnen het kader van het Kernteam Domplein (Domkerk, Winkel van Utrecht en DOMunder/Lofenpaleis), dat doende is met de ontwikkeling van een visie op het Domplein in 2024.
Zonder de steun van de donateurs waren al deze activiteiten niet mogelijk geweest. De stichting is de donateurs zeer erkentelijk.
Bestuur:
Per 1 januari 2023 was het bestuur als volgt samengesteld:
Carien van Gijn-Roeterink, voorzitter
Willem Sprenger, secretaris
Wil Brantjes, penningmeester
Rolf de Groot, lid
Per 31 december 2023 was het bestuur als volgt samengesteld:
Carien van Gijn-Roeterink, voorzitter
Willem Sprenger, secretaris
Wil Brantjes, penningmeester
Rolf de Groot, lid
Frank van Onna, lid
Cornée Zeelenberg, lid
​
Jaarverslag 2022
​
De stichting organiseerde voor de derde maal (van 8 tot en met 21 juni, met opbouw en afbouw op 7, respectievelijk 22 juni) een demonstratie-bouwplaats van erfgoed-ambachten op het Domplein. Op deze Erfgoed-ambachten bouwplaats (hierna: de Bouwplaats) worden door erfgoed-professionals (steenhouwers, houtbewerkers, houtsnijders, metselaars, leidekkers, beeldhouwers, restauratie- en decoratieschilders) aan (praktijk- en basis-) scholieren en andere bezoekers demonstraties gegeven van de betreffende beroepen, waarbij men ook zelf aan de slag kon gaan. Onze stichting nodigt daartoe scholen uit om met klassen naar de Bouwplaats te komen en daar actief deel te nemen. Daar tussendoor en op de zaterdagen is de Bouwplaats open voor bezoekers (volwassenen en jongeren uit Utrecht en omgeving, toeristen, toevallige voorbijgangers).
Een groot aantal erfgoed-professionals leverden een bijdrage aan de Bouwplaats, hetzij door enkele dagen hetzij door de gehele periode demonstraties en lessen te geven. Voor de organisatie van de Bouwplaats waren bovendien steeds personen vanwege onze stichting aanwezig.
Na afloop van de interactieve instructie kregen de scholieren een rondleiding door de Domkerk.
Tussen deze demonstratielessen door en op de zaterdagen hebben tientallen anderen (jong en oud) onze Bouwplaats bezocht. Elke dag waren er meer vele losse bezoekers op de Bouwplaats. Ook zij kregen demonstraties en ook zij werden zelf aan het werk gezet.
Een bijzonder woord van dank aan het Initiatievenfonds, dat de Bouwplaats mogelijk maakte.
Zonder de steun van de donateurs waren al deze activiteiten niet mogelijk geweest. De stichting is de donateurs zeer erkentelijk.
In 2022 was het bestuur als volgt samengesteld:
Leo Wevers, voorzitter
Carien van Gijn-Roeterink, secretaris
Wil Brantjes, penningmeester
​
Bouwplaats Domplein 2022
Woensdag 8 juni t/m dinsdag 21 juni
​
Utrechtse scholen zijn uitgenodigd en hebben zich enthousiast ingeschreven om onze Bouwplaats te bezoeken, erfgoed-ambachten te zien uitvoeren en om zelf ook iets te maken; we zijn helemaal volgeboekt!
​
Elke ochtend komt er een klas van 10.00 tot 11.00 uur op de Bouwplaats. Daarna gaat de klas de Domkerk in met een rondleider, die ervaring heeft met kinderen. Zo zien zij in de kerk ambachtelijk werk , waar ze zojuist op de Bouwplaats mee hebben kennisgemaakt.
​
’s Middags ( behalve woensdagmiddag) komt een nieuwe klas van 13.00 tot 14.00 op de Bouwplaats om vervolgens van 14.00 tot 14.30 de Domkerk in te gaan. Daarna is de Bouwplaats open tot 17.00 voor iedereen. De Bouwplaats is gratis toegankelijk.
​
​
​
​
​
Samenwerking met de Domkerk
​
De Vrienden van de Domkerk zijn supporters van de Ambachtelijke Bouwplaats en van de missie van Stg. Herbouw Domkerk om de erfgoed-ambachten onder de aandacht van de jeugd te brengen. Tevens ondersteunen de Vrienden de tweede poot waarop Stg Herbouw staat: de ambachtelijke herbouw van een zeer gewenst onderdeel van de Domkathedraal, namelijk het Klein Kapittelhuis.
Een verkennend gesprek met de directeur Vastgoed van de Universiteit heeft al plaatsgevonden. Aangezien Domkerk, Universiteit en Gemeente Utrecht nauw met elkaar verbonden zijn op een positieve manier, zullen wij in de nabije toekomst ook gesprekken met de Gemeente voeren t.a.v. de herbouw van het Klein Kapittelhuis.
​
​
Samenwerking met de Vrienden van de Domkerk : de volgende stap!
Dat de Domkerk, zoals die nu is, in goede staat behouden blijft, is niet alleen voor de Vrienden van de Domkerk, maar ook voor onze Stichting uiteraard van groot belang. Verheugend is de gezamenlijke wens van beide organisaties om het Klein Kapittelhuis, dat tegen de muur van de Pandhof heeft gestaan, te herbouwen.
​
Beide organisaties delen de overtuiging dat de ambachtsopleidingen moeten profiteren van een dergelijk herbouwproces. Dat is mogelijk als er, waar mogelijk, met oude bouwtechnieken wordt gewerkt in de vorm van een leerlingbouwplaats. Zo helpen we mee het enorme tekort aan ambachtslieden in ons land te herstellen.
​
Wij zien het Klein Kapittelhuis als haalbaar herbouw project, waar nu al een breed draagvlak voor lijkt te bestaan. Haalbaar… in tegenstelling tot herbouw van het middenschip, dat onvoldoende werd gedragen door de Utrechtse binnenstad. Inmiddels zijn onze Stichting en de Vrienden in constructief gesprek over het weer laten verrijzen van dit historische gebouw.
Negatief advies van de Ambachtelijke bouwplaats 2021
Tot onze grote spijt moeten we meedelen dat de Gemeente Utrecht uiteindelijk een negatief advies heeft afgegeven voor onze Ambachtelijke Bouwplaats van 7 t/m 18 juni 2021.
​
Het feit dat we het Domplein niet volledig kunnen afsluiten voor andere bezoekers, naast de geplande schoolklassen, vindt de Gemeente helaas toch een te groot Corona-risico.
Wat een teleurstelling! Want wat hadden we een prachtig programma met schitterende ambachten en heel veel enthousiaste basisscholen, die zouden komen. Na de aanvankelijk zo gunstige voorspellingen, kwam het negatieve advies van de Gemeente onverwacht. We stellen onze Ambachtelijke Bouwplaats Domplein dus opnieuw een jaar uit.
Heel veel dank voor uw aanmeldingen en voor de leuke contacten.
We houden u op de hoogte voor 2022 en nodigen u graag weer uit om volgend jaar mee te doen met onze mooie missie, want ons scenario ligt klaar !!
Enkele reacties van de deelnemers:
​
-
Ik verheugde me op publiek contact en was er klaar voor.
-
Heel jammer dat het niet door kan gaan! Maar het zeker voor het onzekere is in deze tijd wel het beste. Hopelijk volgend jaar allemaal ingeent en dan kan het wel.
-
Wat jammer zeg, al die energie die er al is ingestoken,…
-
Het is waarschijnlijk nog net iets te vroeg voor een dergelijk evenement.
-
Helaas……Ik hoop dat we elkaar snel weer spreken over een volgende editie.
Ambachtsschool Vreeswijk en de herbouw van de Utrechtse stadskraan
Stichting Herbouw Domkerk en de Vrienden van de Domkerk
We slaan de handen ineen…..
We hebben het even niet over Corona, maar over een inspirerend plan tot samenwerking.
Op 19 november 2020 opende het ochtend nieuws op Radio 4 met het feestelijke bericht dat de steigers van de Domkerk waren verwijderd. De noodzakelijke restauratie, waarvoor de kerk 3 jaar in de steigers had gestaan, was voltooid; het resultaat is schitterend!
​
Behoud van de Domkerk is van levensbelang, zegt Bart van Meegen, voorzitter van stichting Vrienden van de Domkerk. Stichting Herbouw Domkerk is het hier volledig mee eens: uiteraard willen wij allereerst dat de Domkerk in goede staat behouden blijft! De Vrienden en wij blijken nog meer te delen. Namelijk dat het een geweldige gedachte is om onderdelen van de Domkerk te herbouwen, zoveel mogelijk op middeleeuwse wijze en met gebruikmaking van oude ambachten. Er is inmiddels een bijzonder positief gesprek geweest tussen de besturen van beide stichtingen met als resultaat het plan om te gaan samenwerken. Wat zal het leuk zijn om gezamenlijk de schouders te zetten onder de jaarlijkse Historisch Ambachtelijke Bouwplaats op het Domplein. En wat een aanvulling zal het zijn wanneer bezoekers van de Bouwplaats aansluitend door deskundige vrijwilligers van de Domkerk rondgeleid worden, om uitleg te krijgen over ambachtelijke constructies.
​
De Vrienden van de Domkerk zijn zwaar getroffen door de Corona crisis. Zie het kader met het bericht in onze Nieuwsbrief van januari 2021. Daarom willen wij u allemaal aanmoedigen om, voor zover u nog niet tevens donateur van de Vrienden bent, dit nu te worden. Laten wij als Stichting Herbouw Domkerk ook bijdragen aan onderhoud en restauratie van de bestaande/huidige Domkerk.
​
In 2019 stonden zij al op onze Ambachtelijke Bouwplaats.
In 2020 zouden ze weer komen, maar helaas… We hopen natuurlijk hen in 2021 wel weer op onze Bouwplaats te mogen verwelkomen. In 2019 zetten de timmerlieden uit Vreeswijk op onze Bouwplaats een tandrad van de Stadskraan in elkaar. Zeer leerzaam en echt geweldig om te zien!
​
Nadat we Bouwplaats 2020 vanwege Corona hadden moeten afblazen, bezochten we afgelopen oktober de Ambachtsschool, benieuwd als we waren naar het vorderen van de ambachtelijke herbouw van de Stadskraan. Die nadert zijn voltooiing. En het aantal leerlingen van de Ambachtsschool Vreeswijk neemt toe. Een bemoedigende ontwikkeling om luid toe te juichen!
Ambachtelijke Bouwplaats Domplein uitgesteld naar juni 2021
Helaas….ook Stichting Herbouw Domkerk ontkomt niet aan de Corona maatregelen. Hoewel het samenkomstverbod tot 1 juni 2020 loopt, heeft het bestuur van de stichting toch besloten om de Bouwplaats voor dit jaar afteblazen; mocht het verbod al opgeheven worden, dan is 8 juni simpelweg te kort na 1 juni.
​
Ook onze voorjaarsexcursie, die al helemaal in kannen en kruiken was met een mooi programma (rondleiding Museumwerf en Ambachtsschool Vreeswijk, naar Hoogstraten in Belgie om de St Katharinakerk te bewonderen, lunch in Breda bij Dickens en Jones, waarna bezoek aan de Grote Kerk aldaar) kan ook helaas niet doorgaan.
​
Ondertussen blijven we werken aan het draagvlak voor Herbouw Domkerk. We hebben, toen het nog kon, weer gastlessen op basisscholen gegeven. Zo gauw het veilig is, pakken we deze draad weer op en gaan we natuurlijk alsnog op excursie! De Bouwplaats kan hopelijk in juni 2021 wel doorgaan.
Ondertussen is er ook iets heel leuks! Het City- pastoraat van de Domkerk heeft een 3D puzzel laten ontwikkelen van de complete Domkathedraal zoals hij ooit was. Zonder lijm of schaar te maken. Voor jong en oud fantastisch om te doen: het bestuur spreekt uit ervaring, zie foto!
​
De opbrengst van de 3D puzzel komt voor een deel ten goede aan de restauratie van de Domkerk. De puzzel is , nu de Domkerk dicht is, bij diverse Utrechtse boekwinkels online te koop (€17,95).
Bron: EenVandaag avrotros 17-04-2019
Ambachtsschool Vreeswijk biedt
jongeren kansen
​
Geplaatst op 16 maart 2019
​
Met het optakelen van een ambachtelijk bewerkte houten pinakel opende Mirjam Maasdam, gedeputeerde van de Provincie Utrecht, op 12 maart de Ambachtsschool Vreeswijk. De pinakel is bestemd voor de te herbouwen Stadskraan in Utrecht. Een droom, die 16 jaar geleden begon, is werkelijkheid geworden!
Martin Vos, bestuursvoorzitter van Ambachtsschool Vreeswijk, hield een feestelijke openingsspeech en heette burgemeester, wethouders, bestuur, fondsen, vrijwilligers, leerlingen en alle andere belangstellenden hartelijk welkom. Wat een grote en diverse opkomst! Zestien jaar geleden ontstond het plan om de Stadskraan van Utrecht te herbouwen. “Hier gaat iets geweldigs gebeuren: met zorg en toewijding mooi werk leveren, duurzaam, vakkundig. Leerlingen, die zich niet kunnen ontwikkelen in het huidige, op rationele kennis gerichte onderwijs, krijgen een kans op kwalificatie en een plaats op de arbeidsmarkt. Deze formule heeft reeds bewezen succesvol te zijn bij de bouw van het Utrechts Statenjacht. Meester/gezel, hout en metaal, jong en oud, historisch en toekomstgericht, komen hier samen. Er is een schrijnend te kort aan ambachtsmensen, maar hier worden ze opgeleid!”
Gedeputeerde Mirjam Maasdam groeide op met een vader die houtbewerking als grote hobby heeft en zij promootte het werken met je handen, juist in deze tijd. “Wat is het geweldig als leerlingen, die niet in het huidig onderwijssysteem passen, hierdoor wel degelijk een diploma halen met uitzicht op een baan, zelfs een baangarantie. Ze zei dat de provincie Utrecht dit project van de Ambachtsschool steunt omdat het vernieuwend is, regionaal, een broedplaats voor educatie en een bijdrage aan cultuurbehoud (de werf). “Museumwerf Vreeswijk is een school geworden, hoe mooi is dat!”
Het was een feestelijke en inspirerende middag, óók voor Stichting Herbouw Domkerk, die immers het behoud van het echte ambacht als geen ander onderschrijft. Leo Wevers, Arie Noordermeer, Peter Haars en Carien van Gijn waren daarom namens onze stichting aanwezig. Klik hier voor een foto-impressie.
Geplaatst op maandag 4 november 2019
​
De tweede editie van de historische ambachtelijke bouwplaats was weer een inspirerend evenement. Zeven verschillende ambachten die te maken hebben met kathedralenbouw presenteerden zich op de bouwplaats.
Het was inspirerend om te zien hoe de ware ambachten getoond werden tegen het decor van de gaande restauratie van de Domtoren en Domkerk.
​​
Even kon je je op een middeleeuwse bouwplaats wanen: kloppen, tikken en zagen... Allemaal prachtige geluiden. Er was veel te horen én veel te zien: naast de steenhouwers ook houtsnijders, een bladgoudschilder, restauratiemetselaar, glazenier, monumentschilder en de mannen en vrouwen van de ambachtsschool Vreeswijk.
​
We hebben maar liefst zeven Utrechtse basisscholen ontvangen op de bouwplaats. En wat hebben die kinderen genoten! Niet alleen van het kijken, maar ook door zelf aan de slag te gaan. De stichting heeft vooraf op diverse scholen gastlessen verzorgd, daarin werd het belang van de ambachten, monumentenzorg en herbouw onderstreept. Op de bouwplaats konden de kinderen daarna zelf meedoen met de ambachten.
​
Domkerk best bezochte kerk in 2018
​
Geplaatst op vrijdag 18 januari 2019
De Domkerk in Utrecht was vorig jaar met 400.000 bezoekers de best bezochte ‘kerk-in-functie’ van Nederland. Dat meldt het platform ‘Hart voor monumenten’, een initiatief van het Nationaal Restauratiefonds.
De13e-eeuwse Dominicanenkerk in Maastricht, herbestemd tot boekwinkel, was met 750.000 bezoekers weliswaar het best bezochte kerkgebouw van Nederland, maar deze kerk heeft geen functie meer als religieus centrum. Op de tweede plaats staat de 15e-eeuwse Broerenkerk in Zwolle, eveneens een boekwinkel. Hier kwamen vorig jaar ruim 600.000 bezoekers.
De Domkerk is nog steeds in gebruik als religieus centrum. Er worden diensten gehouden, maar er zijn ook exposities en concerten.
Geplaatst op maandag 16 september 2019
​
Laatste kans voor wie nog niet geweest of nog een keer wil genieten: de Historisch Ambachtelijke Bouwplaats Domplein 2019 staat nog tot en met 21 september! De eerste week was een groot succes met veel bezoekers. Ook een aantal schoolklassen, die van te voren een gastles over "de ambachten" had gevolgd, kwam op bezoek om te kijken naar zo'n echt ambacht. Daarna mochten de leerlingen zelf aan de slag gaan met mergelsteen. Wat een plezier!
Op de foto links houtbouwer en leermeester Dimitri Marangos. Hij werkt hier aan het tredrad van de Stadskraan. Die Stadskraan wordt herbouwd door ambachtsschool Vreeswijk. Leermeester Dimitri was met zijn leerlingen twee dagen op onze Bouwplaats aan het werk volgens de meester/gezel module.
Een geweldige manier om het ambacht te leren, eigenlijk de énige manier!
In de startblokken voor Ambachtelijke
Bouwplaats Domplein 2019!
Geplaatst op zondag 1 september 2019
​
Alles en iedereen staat in de startblokken voor de Ambachtelijke Bouwplaats Domplein 2019, die dit jaar van 9 t/m 21 september wordt gehouden. De bouwplaats is dagelijks geopend van 12.00 tot 17.00 uur (zondag gesloten) en uiteraard i de toegang gratis.
Het is dus weer bijna zover! Maandag 9 september om 12.00 opent onze Historisch Ambachtelijke Bouwplaats op het Domplein.
De steenhouwers o.l.v. Gerrit Peele (foto links), restauratiemetselaar Ries Werenstein en bladgoudschilder Leo van der Linden zullen die eerste dag hun prachtige ambacht demonstreren. ’s Middags komt klas 4 van de Vrije School op de Bouwplaats in het kader van hun ambachtsjaar.
De steenhouwers zullen vervolgens iedere dag aanwezig zijn en krijgen gedurende de bouwplaats gezelschap van afwisselend houtbewerkers, glazeniers, restauratiemetselaars en ambachtelijke schilders. Bezoekers mogen zelf ook volop aan de slag met mergelsteen.
Naast de Vrije School zal ook basisschool 'de Kaleidoscoop' uit Kanaleneiland onze Bouwplaats bezoeken.
Tijdens het voorbereiden van de bouwplaats heeft het bestuur gemerkt dat steeds meer mensen zich willen inzetten voor het behoud van de echte ambachten en oude bouwtechnieken. Ook de overheid is hier meer en meer van doordrongen. Dit is goed nieuws! Want het betekent dat er meer ambachts- opleidingsplekken zullen komen. Heel graag tot ziens dus op de Bouwplaats!
Koptekst 1
Grote belangstelling voor Bouwplaats
Maandag 20 augustus 2018
De eerste week van Bouwplaats Domplein 2018 zit erop en de
belangstelling is boven verwachting. Elke dag weer stroomt publiek toe om oude bouwambachten te bewonderen en vooral zelf mee te doen. Een foto-impressie vindt u hier.
​
Bouwplaats erfgoed-ambachten
Maandag 13 - zaterdag 25 augustus
​
Monumentenzorg, het klinkt goed, maar hoe doe je dat eigenlijk?
Hoe restaureer je een stenen waterspuwer, hoe herstel je oud metselwerk, hoe vervang je het oude houtsnijwerk? Zijn we die technieken nog wel meester?
Jazeker. Op het Domplein staat van 13 tot 25 augustus een Bouwplaats waar we die oude ambachten kunnen bewonderen. Een hedendaagse werkplaats die een indruk geeft van de activiteiten van het historisch bouwbedrijf waar gewerkt werd aan de trots van Utrecht, de Domkerk en –toren.
Hier zijn iedere dag een aantal ambachtslieden aan het werk: restauratiesteenhouwers, beeldhouwers, ambachtelijke steenhouwers, een houtbewerker en een koper en zink bewerker demonstreren hier hun technieken. Zij geven de bezoekers uitleg over hun werk en er wordt verteld over de vakopleiding Natuursteen bij het ROC. En voor wie de vingers voelt kriebelen om ook eens een beitel in de hand te nemen, bezoekers mogen onder leiding van een steenhouwer zelf aan de slag met mergelsteen!
​
'Zusje voor onze Dom' op Twitter
Zaterdag 14 juli 2018
​
"Onze mooie toren heeft een zusje!", tweette Utrechts eigen Dom een paar dagen geleden. Uiteraard doelde het bericht op ons prachtige schaalmodel van de Domtoren, onderdeel van de onlangs gepresenteerde maquette van Dom en Domkerk (zie bericht hieronder). De tweet van @ueigendom noemde dit kunstwerk, gemaakt door Gedo Voorn, een parel en daar zijn we natuurlijk best trots op! De Stichting Utrechts EigenDom is opgericht om fondsenwerving voor de restauratie van de Domtoren uit particuliere middelen te stimuleren.
​
​
​
​
​
​
​
Maquette onthuld
Donderdag 28 juni 2018
​
Een tot in detail nauwkeurige maquette van de Domkerk en de Domtoren, vervaardigd in opdracht van de Stichting Herbouw Domkerk, is eindelijk voor het grote publiek te zien. Sinds kort staat dit pronkstuk, gebouwd door Gedo Voorn uit Vleuten, een van de beste houtbewerkers en maquettebouwers van Nederland, in de hal van de Universiteitsbibliotheek aan de Drift in Utrecht. Daar werd de maquette op 28 juni onthuld door afdelingshoofd Marjolijn Witkamp van de Universiteitsbibliotheek, in aanwezigheid van tientallen belangstellenden.
​
​
​
​
​
​
​